Geheimen en NLP – Blog Cathelijne Wildervanck

Created with Sketch.

Geheimen en NLP – Blog Cathelijne Wildervanck

Voor mij weer een mooie aanleiding om in de pen te klimmen en weer wat over NLP in de praktijk met je te delen: Jongste houdt enorm van voetbal en wil al lang een nieuw voetbalpakje. We een website ontdekt waar je voor een erg schappelijk prijsje deze pakjes kunt bestellen. We hebben er twee voor hem besteld. Eentje ‘voor de zomaar’ en eentje voor Sinterklaas. Oudste weet ervan, die heeft ook twee pakjes besteld. De levertijd van die pakjes is best lang. Een week of vier, dus wij wachten en wachten en wachten.
Ondertussen vraagt jongste zo om de dag: “gaan we nog op die site naar de pakjes kijken?”. En de rest van het gezin weet dat we die vraag moeten omzeilen, afhouden, want we hebben een superleuke verrassing voor hem. Namelijk dat er ergens, inmiddels nog maar over een weekje, zo’n pakje voor hem bij de post zal liggen. Gisteren vroeg hij er weer naar, iedereen keek elkaar onopvallend aan zo van ‘hoe gaan we dit nog rekken’. Echtgenoot moest naar vergadering dus had geen tijd, ik had geen zin en de rest was druk bezig. Dus jongste ging zelf maar googelen en had ze zowaar gevonden. Mijn aandacht verslapte al, ik ging boven mijn ding doen. En hoorde na een tijdje zo’n voor jou vast ook herkenbaar ruzie-gedoetje beneden. Een ruzie-gedoetje dat vast niets met de voetbalpakjes te maken had. En hij was de laatste dagen ook ongeduriger en sneller geprikkeld dan ik van hem ken. Zal er ook vast niets mee te maken
hebben. Maar toch…voor mij was de maat vol. Ik loop naar beneden en roep Florian. Neem hem mee naar de gang en ga er eens goed
voor zitten: “Florian, kan jij heel goed een geheim bewaren?”. Ja zegt hij. “dan moet ik je iets vertellen, dat echt helemaal tussen ons moet blijven is dat goed?’. Ja dat is goed. “We hebben al lang een voetbalpakje voor je besteld, maar we wilden dat dat een verrassing
was alleen het duurt heel lang”. Zijn toch al helderblauwe ogen worden nog drie tinten helderder, hij maakt een vreugdesprong en vliegt me om de hals. Hij is superblij. En we kletsen nog even na. Dat het niet leuk is als je steeds over iets begint en iedereen doet alsof ze geen tijd hebben, geen belangstelling, dat jouw vraag niet belangrijk genoeg is. Dat is iets dat je als jongste nogal eens kan hebben namelijk, merk ik tenminste. Er is al zoveel en zijn verhaal is het minst nieuw, want dat hebben we al twee keer eerder meegemaakt.
Ik dacht het is leuk die goed bedoelde geheimen. En over sommigen hebben we consensus dus voor je verjaardag, voor sinterklaas enzo. dat is te bevatten. Maar als we geheimzinnig gaan doen over andere zaken al zijn ze zo klein als een voetbalpakje dan kan (kan! Hoeft niet) dat opgepakt worden door het zenuwstelsel. Met je spiegelneuronen voel je wat anderen voelen, en dat rolt verder uit in je stress- of pretzenuwstelsel. En als iets kan het voelen als buitensluiting wat je met je verstand niet kan duiden, gaat dat gevoel een heel eigen leven leiden. Bij grotere dingen (papa en mama gaan scheiden maar we zeggen het nog niet, het gaat slecht met opa maar we houden dat nog maar even voor ons, we moeten op school praten want de juf maakt zich zorgen) natuurlijk ook! Dat betekent overigens niet dat elk kind zich zo zal voelen als het mijne in dit geval. Allerlei factoren samen maken voor welke informatie en welke prikkels je wel en niet gevoelig bent, in positieve en negatieve zin. In de NLP noemen we dat het communicatiemodel, en al die prikkels en info doen vervolgens van alles in je hoofd maar ook je lichaam en dus weer in je gedrag. En voor je het weet interpreteer je dat als stress of een groeisprongetje of een griepje-onder- de-leden of misschien zelfs als probleemgedrag terwijl er iets heel simpels aan ten grondslag ligt:
onzichtbare reuring in het zenuwstelsel. Er lag ’s avonds een heel blij ontspannen jochie in zijn bed en ik kreeg als vanouds een dikke-zonder- enig-voorbehoud- of-chagrijn- knuffel. Wij hebben een geheim, namelijk dat we het geheim weten. En jullie nu ook en ik vertrouw erop dat je het voor je kunt houden!
Groet, Cathelijne
Blog Geheimen en NLP
PS het ene kind is het andere niet. Juist daarom heb ik zoveel aan NLP, om beter te snappen wat het ene kind raakt en het andere juist koud laat. Zodat ik er bij kan zijn als kleine dingetjes groot dreigen te worden. I love my job!