Tennisles – Blog van Cathelijne Wildervanck

Created with Sketch.

Tennisles – Blog van Cathelijne Wildervanck

Zoals je misschien al weet, zie ik in ongeveer alles om me heen de oplossingsgerichte modellen uit mijn werk terug. Welkom in mijn hoofd 🙂
Zo zat ik net een stukje te typen over oplossingsgericht kijken naar kinderen. Focus op wanneer een kind wel lekker in zijn vel zit. Kijk naar de momenten waarop het leren wel werkt en onderzoek wat in die situatie de kritische succesfactor is. Het is echt heel veel interessanter dan kijken wanneer en waarom dingen niet lukken!
En toen dwaalden mijn gedachten ineens af naar de tennisles van gisteren. Waar we de service hadden geoefend en daarna een partijtje speelde. Mijn lesgenoot en op dat moment tegenstander kreeg de bal niet altijd over het net bij serveren. Voor haar gevoel eigenlijk bijna niet… En ineens zag ik een patroon: als ze rechts stond ging de bal steeds in het net. Als ze links mocht serveren ging hij keurig en ook best strak en met vaart naar de overkant. Nog in ook 😀
Ik denk dan: dat is interessant. Ga de komende tijd eens lekker in de lessen vooral vanaf die kant serveren. En voel hoe het komt dat dat lekker gaat. En als dat ingesleten is, kun je eens gaan oefenen op de andere kant.
We willen te vaak en te snel dat wat niet goed gaat verbeteren. Dus focussen we op de tafels die een kind nog niet kent. En heb je als leerkracht of ouder ook onderzocht hoe dat kind de andere tafels onder de knie heeft gekregen? Was dat door te horen? Door te zien? Door samen te doen of alleen?
De Duitse woordjes van mijn oudste gaan een stuk beter sinds we ontdekt hebben: dingen die hij kan zien zitten er zo in. Dat ontdekten we omdat we keken: hoe komt het dat biologie zo makkelijk gaat? Plaatjes heeft hij zo te pakken. Woordjes Duits schrijft hij nu over. Gaat niet zo makkelijk als biologie, maar wel een stuk makkelijker dan toen ik hem mondeling overhoorde.
Enneh… dat is dus wat we bedoelen met ‘NLP kijkt naar de structuur van succes’. Dat gaat niet over geld, status en meer van dat soort zaken. Dat gaat over ‘hoe doe jij dingen’!
Ach ja… weer zo’n lekkere Wat Werkt Wel! Welke heb jij al ontdekt?

Blogpost Tennisles NLP systemisch werk persoonlijke groei de eerste verdieping