Sartre en Spiegelneuronen

Created with Sketch.

Sartre en Spiegelneuronen

Al onze ideeën over onszelf ontstaan op deze manier door interactie en in contact met anderen. En veel van ons gedoe dus ook. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om jezelf te zijn… als je op een onbewoond eiland woont. Gedoe ontstaat door anderen. Sartre zei het trouwens al: “l’enfer c’est les autres” (de hel, dat zijn de anderen) Dertig jaar na ons eindexamen Frans snappen we hem eindelijk. Maar zonder dollen, hoe zit dat dan dat die anderen zo’n gedoe in je hoofd en in je lijf weten te creëren? Een stukje hechtingstheorie helpt om dit uit te leggen.

Spiegelneuronen
Als je geboren wordt, dan kun je nog maar vrij weinig. Plassen, slapen, huilen, drinken, en daarmee houdt ons gedragsrepertoire van de eerste maanden wel op. We zijn dus mega-afhankelijk van onze omgeving om te overleven, om veilig te zijn en gevoed te worden. En om te zorgen dat we ook na die eerste maanden lekker moeiteloos in die stam meedraaien, hebben we in de evolutie een sociaal brein meegekregen. Dat is het deel dat zich bezighoudt met het contact met anderen, en een belangrijk deel daar in zijn weer de spiegelneuronen.

Spiegelneuronen zijn een klein klompje hersencellen die als functie hebben te voelen wat een ander voelt en daar betekenis aan te geven. Dus je bent gebouwd om te voelen dat een ander chagrijnig of blij is. Je bent gebouwd om aan te voelen of een ander je leuk vindt of je een klap wil geven. Je bent uitgerust om de hele tijd waar te nemen wat een ander voelt zodat je daar vanuit de evolutie gepast op kunt reageren om zo je overlevingskansen te vergroten.

Het punt is dat de meeste mensen dit niet weten. Niet heel gek, want spiegelneuronen zijn pas in 2004 ontdekt en een ‘officieel iets’ geworden. Wij zijn dus allemaal opgegroeid met de onwetendheid dat je makkelijk stemmingen van anderen overneemt, ook al heb je op bewust niveau geen flauw idee dat die stemmingen er zijn. Ben je weleens vol energie en vrolijkheid aan een kopje thee met de buurvrouw begonnen om een uur later volkomen down weer thuis te komen? Buuf zat blijkbaar niet goed in haar vel en jouw klompje spiegelneuronen heeft dit lekker overgenomen.

Wil je nu ook je spiegelneuronen wat beter leren begrijpen, er naar luisteren en een onderscheid gaan maken tussen wat van jezelf is en wat je oppikt van anderen? Een van de mooiste opleidingen vinden we zelf onze Body-Mind practitioner. Daarin ga je bij uitstek met dit soort dingen aan de slag en nog veel meer.

Meer weten? Klik hier!