Dag 60: Kwestie van prioriteiten stellen

Created with Sketch.

Dag 60: Kwestie van prioriteiten stellen

Ik merk dat er fijne nieuwe gewoontes zijn ontstaan de afgelopen weken. Het hardlopen met het hondje, de dagelijkse yoga, uitgebreid lunchen met elkaar, vaker samen een film kijken, veel en veel meer contact met mijn kinderen. En nu er weer dingen van ‘het gewone leven’ opstarten, komen er ook weer de gewone dingetjes bij. De voetbalkleren terugvinden, afspraak bij de orthodontist, een management-overleg, dispensertjes kopen voor kantoor. Maar ook weer wat meer sociaal leven, een vriendin die even koffie komt drinken, een vriendje dat komt spelen.

Maar het lijkt me zo lekker om ook nu het leven weer ‘groeit’, te zorgen dat er ruimte blijft. Ik wil gewoon geen efficiënt leven. Ik wil hang-en-klooi-tijd houden, voor mezelf en mijn lieve huisgenoten.
En dan is het wel makkelijk gezegd: kwestie van prioriteiten stellen. Maar hoe dan?
Tijdens mijn studie bedrijfskunde kwam er een modelletje langs dat ik nog goed weet. Het heet de MoSCoW-methode en gaat over prioriteiten stellen bij een project. De gedachte is dat alle medeklinkers staan voor een prioriteit:
Must have – absoluut noodzakelijk
Should have – zeer gewenst
Could have – als er tijd genoeg is
Would have – misschien een volgende keer

Ik heb 1 keer in mijn leven heel bewust stil gestaan bij de MoSCoW-methode en dat is toen ik zwanger was van onze oudste zoon. Huh? Ja echt! Ik was 5,5 maand zwanger en ineens kreeg ik het op mijn heupen en wilde per se nog getrouwd zijn voor ons kind geboren werd. En zo na de zevende maand wordt dat best wel pittig dus hadden we nog maximaal 6 weken om alles te regelen. Het waren 6 hele leuke weken waarin we ons heel bewust waren van de Must have (ondertrouw, getuigen, datum en locatie, mensen uitnodigen desnoods per mail), van de Should have (jurk, receptie). Al het andere voelde als extra! Uiteindelijk waren het zes geweldige stressloze weken omdat de Must have al vrij snel geregeld was, de Should have ook en er plenty tijd over bleef voor de rest. En zo hadden we uiteindelijk dus ook bloemen, champagne, een heerlijk buffet voor alle gasten, prachtige gedrukte uitnodigingen, een fotograaf, een tocht door de grachten met een rondvaartboot van de trouwlocatie naar de receptie, een bruidssuite en noem maar op. Het was geweldig en totaal stressloos, want het was mooi meegenomen als er nog iets leuks bij kon.

Maar meestal geeft de MoSCoW geen ruimte maar stress, omdat we hem totaal verkeerd om doen. Hoe dan? Nou de minst belangrijke dingen zetten we op de Must have. De ‘wel dringend maar niet belangrijk’-dingen zeg maar. Vaak ook dingen waarvan mensen denken ‘als dat allemaal af is dan…’, alleen komt die dan niet. Die tijd voor jezelf, die klooitijd, die niets-tijd.

Zomaar eens wat keuzes:
– alle sokken gesorteerd of vreselijk gelachen met elkaar
– de rekeningen betaald of eindelijk dat eerste hoofdstuk van je boek geschreven
– je mailbox op orde of die lekkere taart gebakken
– kinderen met huiswerk geholpen of lekker lang bijgepraat met je beste vriendin
– het schuurtje uitgemest of goede seks gehad
– je collega’s nog even bijgepraat of gestoepkrijt met je dochter

Eerlijk zijn, welke geef jij prioriteit! Ik denk dat je eerder wakker ligt omdat je de was niet gedaan hebt en afvraagt wanneer je dat morgen in vredesnaam moet doen, dan omdat je al weer een dag zonder seks hebt gehad? Bij wijze van spreke hè, gaat even om het idee.
Dus vandaag weer een lekker dagje Must Have. Nietsen, de herhaling The Voice Kids kijken, lekker lunchen, krantje lezen, frambozenplantjes kopen bij het tuincentrum. En heeel misschien die sokken eens bij elkaar gaan zoeken, maar kan ook maar zo zijn dat die sokken gewoon weer een dagje opschuiven. Kwestie van prioriteiten zeg maar.

Tot morgen,
Cathelijne