Dag 72: Tijd

Created with Sketch.

Dag 72: Tijd

Bijna twee maanden leefde ik in een wereld waarin TIJD eigenlijk geen rol meer speelde. Of ik nu al om vijf uur s morgens aan het werk was en dan ‘s middags lekker even bij ging slapen, of dat ik uitsliep tot half tien, het maakte niet echt uit. En als ik van plan was een yoga-lesje te doen, kon dat ieder moment dat dat idee op kwam. Iemand bellen? Kon eigenlijk ook bijna elk moment wel, niemand was op pad, niemand had afspraken buiten de deur. We hoefden nergens heen.

En dan ineens…moet er weer iemand om half negen op school zijn. Hebben we weer een overlegje om tien uur. Kan ik een afspraak inplannen bij de kapper om zo laat. En is het hele tijd-fenomeen weer volop aanwezig in mijn leven. Meer nog misschien dan hiervoor. Want spontaan naar de kapper, een terrasje of een pretpark zit er niet meer in. En zelfs bij het sporten is er een timeframe van 5 minuten voor aanvang aanwezig zijn, niet eerder. Tijd is ineens weer ‘een ding’. Waar ik leefde volgens een ‘dat zien we wel’ moet ik nu een dag van tevoren reserveren als ik wil zwemmen. Ik noem maar even wat.

Nou zijn er twee soorten tijd-mensen. Het type dat tijd in de vingers heeft, er mee kan spelen als was het elastiek, altijd zicht hebben op de tijd zonder er moeite voor te hoeven doen. En het type dat er moeite voor moet doen om grip te houden op de tijd. Om aan te voelen hoeveel wel en niet kan, hoeveel tijd tussen twee events moet zitten, hoe laat je weg moet gaan om op tijd te komen. En dat heeft niets maar dan ook niets te maken met goed of fout, met precies of slordig, met gefocused of wazig. Het heeft te maken met dat er twee typen in tijdsbeleving zijn. En je hebt het te doen met het type dat je bent.

1. Je hebt het type dat we in de NLP ‘in-timer’ noemen. Dat is het type dat bijna letterlijk ‘in’ de tijd leeft. Het in-time type leeft in de tijd waardoor je zou kunnen zeggen dat overzicht op tijd lastig is. Dit type voelt niet van nature aan hoe lang dingen duren, of de hoeveelheid idee├źn past in de tijd, kan makkelijk in de tijd opgaan. Gisteren zei ik tegen Richard op een bepaald moment:’Oh ik voel me zooo gelukkig!’. En, behalve dat hij me dan lief aankijkt en een knuffel geeft natuurlijk, merkte hij op dat dat een typische in-timer opmerking is. Ik voel NU iets en daar ga ik ook in op. Een in-timer:
– Focust makkelijk op het moment
– Tijd is nu
– Tijd is flexibel
– verliest zich makkelijk in de tijd

2. En je hebt het ‘trough-time’ type. Dat is het type dat zicht op tijdlijnen heeft. Kan er als het ware op een afstandje naar kijken en zo dus overzien hoe lang iets gaat duren, of het past, wanneer en hoe. Die ziet tijd als beheersbare dupbloblokjes. Een trough-timer :
– is bewust van tijdpad
– denkt in tijd
– tijdschema’s zijn belangrijk
– moeilijker om in het moment te leven

Ik heb alle soorten in huis. Jongste bijvoorbeeld kan helemaal in de tijd verdwijnen. En dan is het ‘ineens’ tijd dat hij NU bij de voetbal had moeten zijn. Paniek! Tegelijkertijd kan hij zo lekker in de tijd verdwijnen dat hij nooit stress-issues heeft als de tijd anders loopt, immers hij was er toch al niet zo mee bezig. Zo was ik gisteren een beetje vergeten dat hij fysiek op school moest zijn in plaats van online. Dus om kwart over acht pluk ik hem uit zijn bed, zet hem in de auto, en rijden we gierend van de lach naar school. Gierend van de lach omdat hij zijn ogen niet eens open kan doen vanwege het felle licht en nog maar net wakker, en omdat hij geen gymspullen meeheeft en hem dat niet boeit.
Had ik dat bij dochter gewaagd dan hadden we groot drama. Zij heeft juist nodig dat ze overzicht heeft op de tijd en dat het allemaal ‘klopt’.

In-timers lijken vaak trough-timers omdat ze allerlei trucjes en maniertjes hebben ontwikkeld om grip op de tijd te houden. Maar stiekem kost het allemaal toch veel meer energie. Trough-timers lijken soms enorme in-timers omdat ze zoveel grip op de tijd hebben dat ze zich er niet druk over maken. Dus als ze te laat komen, komen ze zelfs bewust te laat.

Wil je weten welk type je bent, luister dan de podcast die ik onderaan als link toevoeg.

Omdat ik een in-timer ben, zou ik het liefst zo min mogelijk dingen doen die vast liggen op een tijd. Ik heb de afgelopen twee maanden gemerkt hoeveel productiever en rustiger ik ben als het komt zoals het komt. En nu de wereld weer wat meer aan gaat, ga ik toch blijven bij deze WWW. Dus nee, ik plan nog geen BBQ met vrienden op 27 juni om 17.00 uur, ik zie op 27 juni wel waar ik zin in heb!

Tot morgen,
Cathelijne