Dag 78: Gebruiksaanwijzingen

Created with Sketch.

Dag 78: Gebruiksaanwijzingen

Ik had iemand nog een blogje beloofd. Over gebruiksaanwijzingen. Kijk het zit zo ik heb een hele handige man. Zelf ben ik ook best wel handig, tenminste was ik. Toen we elkaar leerden kennen bijna 25 jaar geleden was ik zelfs reuze zelfstandig en kon ik best een gaatje in de muur boren of een kastje in elkaar zetten. Inmiddels niet meer, want naast handig is mijn man ook heel hulpvaardig. ‘Laat mij maar even Lijn’. En ergens weet ik dat dat niet alleen gestuurd is door hulpvaardigheid hoor, ik kijk steeds beter door zijn ogen en snap nu dat wat ik een prima manier vind om een gaatje te boren hem een doorn in het oog is.

In elk geval, we zijn ons als stel gewoon lekker gaan specialiseren. Hij alles waar knopjes aan zitten en/of in een stopcontact moet. Ik alles waar lezen en schrijven aan te pas komen. En de rest een beetje eerlijk verdeeld. En dat werkt prima.

Maar nu komt het. Al die dingen waar een knopje aan zit en/of in een stopcontact moet…..Een deel hiervan heeft een Spek-handleiding. Wat voor hem heel logisch is, is het voor anderen misschien toch niet helemaal. Ik neem je mee in de tijd van onze eerste gezamenlijke auto. Ik reed naar mijn werk en kreeg onderweg een lekke band. Ik zet de auto aan de kant en bel de wegenwacht. Die was er vrij snel. Of ik de kofferbak open kon doen om de reserveband er uit te halen. Nou, eh, kijk, die kofferbak heeft een beetje een speciale gebruiksaanwijzing die alleen die andere eigenaar snapt. Je moet het sleuteltje er namelijk zo in doen dat hij nét een beetje naar rechts duwt en dan niet helemaal erin maar een fractie terug trekken en dan heb je precies het momentum dat hij open kan. Alleen heb ik die specifieke feeling en timing niet dus ik kan hem niet zelf open krijgen.

Niet getreurd, we gaan via de hoedenplank (langs een enorme bende in de achterbak, daar zijn we dan wel hetzelfde in. Auto = verhuiswagen).
Ok, we hebben de reserveband. Of ik de auto even op de handrem wil zetten. Nou, eh, kijk, die handrem. Het zit zo…..als ik die aantrek dan gebeurt er iets bij de remblokjes en dan veert hij niet meer terug en dat kun je alleen handmatig fixen en wederom……hij weet het wel en ik weet niet hoe dat moet…..

Ook dat probleem wisten we te tackelen en na enige tijd was de boel gefixt en kon ik weer gaan rijden. De wegenwacht rijdt weg en ik wacht nog heel even, want het begint net te hozen en ik denk dat het niet handig is als hij ziet dat mijn linker ruitenwisser het niet doet. Vond wederhelft toen namelijk ook niet echt een probleem, dan kijk je toch gewoon door het rechterdeel van de ruit?

Inmiddels hebben we met het oog op veiligheid, dit voorval was van 20 jaar geleden, technische bijzonderheden van iets minder grote orde. Dus zo was ik laatst op zijn elektrische fiets. En de motor sloeg niet aan, tenminste soms niet en soms wel. Later begreep ik dat ook dat helemaal verklaarbaar is. Bij dit mooie exemplaar moet je als je nog stilstaat de motor aan zetten, ook alvast een ondersteuningssterkte kiezen en dán pas opstappen. Dan doet ie het wel! Moet je even weten 🙂

Kijk, die vent van mij is dus superhandig. Zo superhandig dat zelfs dingen die níet werken, het bij hem wél doen! Heel gek! En dus hebben we jarenlang discussie en zelfs ruzie gehad over het feit dat het daardoor leek alsof ík onhandig ben. Maar ik snap hem, mede dankzij corona, steeds maar weer beter. Dus ook deze laat ik los. Er zijn dingen in huis die het gewoon alleen maar doen op de Spek-manier. En wat voor mij belangrijk is, zoals een fiets en een auto, daarvan eis ik gewoon op dat ze het ook doen op de, althans in mijn ogen, ‘gewone mensen-manier’.

En ik hou wel heel veel van hem hè, dat moge duidelijk zijn!

Tot morgen,
Cathelijne